Guider

Varför pratar alla om metaverse och vad är det?

Vi ger dig en snabb genomgång av vad metaverse är för något

Begreppet metaverse förekommer allt oftare i olika sammanhang nuförtiden. Vad är det och vad är tanken med metaverse som alla pratar om?

Amerikanska företaget Meta som tidigare gick under namnet Facebook har under året talat sig varmt om just metaverse men långt från alla förstår vad det handlar om. Kort sagt så handlar metaverse om en slags virtuell plats där du kan uträtta olika saker på egen hand eller tillsammans med andra. Det hela kan visualiseras och ges mer inlevelse med hjälp av ett par virtuella glasögon som är uppkopplade mot nätet. Det lite mer svenska begreppet, metaversum, förekommer också och den första förekomsten skedde redan kring 1978 när virtuella multianvändar-miljöer skapades där flera personer samarbetade.

Begreppet metaverse dök upp första gången i en science fiction-rom vid namn Snow Crash som skrevs av Neal Stephenson 1992. Bokens handling utspelar sig i en tredimensionell virtuell värld som är befolkad av avatarer och precis som i filmen “Avatar” handlar det om människor som kopplar upp sig med VR-glasögon. Glöm heller inte bort “Matrix”-filmerna som i sig utspelar sig i gigantiska virtuella världar eller varför inte i ett metaverse?

Sedan dess har flertalet företag skapat virtuella världar och verktyg där tanken är att samla användare för spel, underhållning, arbete, utbildning och där interaktion mellan just användarna är centralt. Meta är inte det enda företaget som pratat sig varma om metaverse, även Microsoft, Roblox, Solirax, Linden Lab och Epic Games har presenterat sina versioner och lösningar vilket innebär att det finns en mängd olika tolkningar av vad metaverse är för något.

Kort sagt så handlar det om framtidens internet som äger rum i tredimensionella och virtuella världar, miljöer eller platser. Troligtvis kommer man att kunna uppleva metaverse på olika sätt och med olika produkter där virtuella glasögon (AR/VR) säkert blir ett av de mer vanliga sätten att ta sig ut i metaverseumet.

Metaverse och ditt jobb

Ett bra exempel är där ditt jobb kan bli en del av metaverse. Du samarbetar med dina kollegor på andra sidan jordklotet i virtuella mötesrum där ni i realtid skissar på idéer, samtalar och löser problem. Ni analyserar data tillsammans och går runt i olika rum där ni tittar närmare på whiteboards med anteckningar, skisser och andra uppgifter istället för att via digitala möten i Zoom eller Teams skickar dokument mellan er.

Metaverse Facebook

Under pandemin så arbetade många hemifrån och de digitala mötena blev en del av mångas vardag. På gott och ont skulle man kunna säga då dessa lämnar en del att önska i form av effektivitet och interaktion. Visst går det att samarbeta och hålla igång konversationer via de digitala plattformarna men tänk själv om du kunde befinna dig i ett virtuellt rum och där interagera, skissa och samtala med kollegorna. Troligtvis skulle det bli både lite trivsammare men också mer effektivt där allt sker i realtid och alla anteckningar kan vara synliga på en anslagstavla istället för i någon mapp någonstans på din dator och döpt till något som du inte hittar omgående…

Troligtvis skulle kreativiteten öka markant också när alla blivit vana vid att agera i den virtuella världen. I metaverset kring din arbetsplats.

Metaverse och din fritid

Allt är inte jobb som bekant och din fritid kan också bli en del av metaverse. Tänk dig att se konserten i USA med favoritbandet fast du sitter hemma i vardagsrummet. Samla kompisarna och upplev något nytt tillsammans även om ni råkar befinna er på olika orter eller platser.

Metaverse Facebook

Eller skapa ditt virtuella hem med precis de tavlor och den konst du önskar samtidigt som du utanför fönsterna ser härliga fjordar eller en grönskande risterrass som de på Bali. Ta med familjen på en virtuell tur till någon okänd plats och upptäck denna på ett helt nytt sätt. Allt från hemmets lugna miljö. Detta kan mycket väl bli ett komplement till den vanliga årliga semestern och ett sätt att slappna av och varva ner på från den hektiska vardagen.

Metaverse och spel

Idag är det nästan en självklarhet där spel utspelar sig i tredimensionella världar och där du som gamer deltar och interagerar mot andra användare. Epic Games som är kända för spelet “Fortnite” skapar sitt eget metaverse inom spel och konkurrenterna hänger på med sina egna tolkningar och lösningar för användaren.

Nu behöver inte metaverse nödvändigtvis handla om virtuella miljöer där du som användare ska meja ner fiender med skjutvapen. Det kan vara ett parti schack med en vän du inte träffar så ofta längre eller varför inte spela lite pingis med kompisarna från olika delar av staden. Fast i ert egna metaverse.

Metaverse och utbildning

Kommer framtidens skolor att äga rum i metaverse? Kanske, kanske inte men visst är tanken lockande där man istället för klassrummet en dag i veckan har sin utbildning i en virtuell värld där man tittar närmare på växter och djur i Amazonas. Eller varför inte susa iväg ut i rymden och titta närmare på planeterna och se hur ytorna på dessa ser ut?

Metaverse Facebook

Franska språklektioner på plats i Paris kan helt plötsligt bli mycket mer spännande där gränserna suddas ut och möten med andra kulturer och människor gör dig mer global. Visst är tanken lockande och här är finns det egentligen inga gränser för vad som kan upplevas i ett utbildnings-metaverse.

Vad behövs för att uppleva metaverse?

Enklaste sättet att komma igång idag är med ett par smarta virtuella glasögon som exempelvis Oculus Quest (eller Meta Quest som de numera heter) eller Hololens från Microsoft. Du som är inne i gamingvärlden har redan upplevt en del av det via spelens tredimensionella världar där du interagerar med andra spelare. Tekniken utvecklas snabbt idag och glasögonen har inbyggda sensorer som gör det möjligt att följa ögonrörelser samt att känna av vad du gör med dina händer vilket gör det naturtroget i din interaktion med andra människor eller avatarer.

Ett annat troligt sätt där vi blir en del av metaverse är via appar i våra enheter som blir allt kraftfullare och i sig nästan egna världar där vi kan köpa och betala för saker, beställa hem mat och boka möten. Apparna blir verktyg där du samlar dina digitala produkter och det är inte otänkbart att du i framtiden handlar med kryptovalutor i ditt eget metaverse.

Än så länge finns inte det metaverse som beskrivs fullt ut men arbetet med att skapa dessa pågår för fullt i många företag. Meta har presenterat sitt bidrag i form av Horizon där du som användare ansluter med hjälp av ett VR-headset i olika miljöer. Nvidia vill med sitt “Omniverse” bli en central plats för olika virtuella miljöer och troligtvis kommer vi att se förslag kring detta från fler företag så småningom. Enligt Mark Zuckerberg, VD på Meta så kan vi, om utvecklingen rullar på ha ett mer tillgängligt metaverse om 5-10 år.

I väntan på vad framtiden har att erbjuda så försökte riskkapitalisten Matthew Ball sig på att beskriva det hela i början av 2020. Han skrev: “The Metaverse is a massively scaled and interoperable network of realtime rendered 3D virtual worlds which can be experienced synchronously and persistently by an effectively unlimited number of users, and with continuity of data, such as identity, history, entitlements, objects, communications, and payments”.

Baserat på allt ovan så är det med andra ord inte helt lätt att besvara frågan om vad metaverse är men idéerna ger en bra bild av vad det kan bli. Så, ser du fram mot att uppleva det metaverse som beskrivs ovan?

Bilder från Meta.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!