Recensioner

Vi söker den perfekta skärmen till vår MacBook

Kan ultraskarp 4K-skärm från Dell utmana LGs Thunderbolt-skärm

Vill du ha en stor bra skärm när du arbetar men ändå inte ge upp din bärbara dator? Vi ställer oss frågan om vi kan komma ifrån att betala 12 000 kronor för skärmen som Apple rekommenderar genom att hitta bra alternativ.

Undertecknad jobbar som grafiker och har provat endel skärmar, men kommer alltid tillbaka till min Apple Thunderbolt Display. Inte bara för att jag är obotligt förälskad i Apple utan för färgåtergivningen och kalibreringen saknar motstycke. Sen ska vi inte sticka under stolen med att det väger in en hel del att den är väldigt vacker på skrivbordet. Även om Apples 27-tummare har givit mycket kärlek så börjar upplösningen kännas låg med sina 2560×1440 och jakten på den perfekta 4K-skärmen för sin MacBook Pro har börjat.

Så vad efterfrågar vi i den perfekta skärmen?
Blickar har dragits till LG 4K Thundernolt Display som Apple själva säljer men med prislappen på 12 000 kronor så får det förbli en dröm. Sänker vi standarden något och nöjer oss med USB-C, men fortfarande får en stor skarp skärm med inbyggd hubb som lämnad en ensam skärm med en kabel tillsammans med vår MacBook på skrivbordet så är vi nöjda. Så vi fick upp ögonen för denna skärm – Dell UltraSharp 4K USB-C.

Vi får en skarp skärm med 3 840 x 2 160 i upplösning med 163 ppi och en färgåtergivning som ger 95% DCI-3, 99% sRGB och 99% Rec 709 vilket ger ett brett spektra och med ett färgdjup på 1,07 miljarder vilket sägs vara 64 gånger mer färgdjup än en vanlig skärm tillsammans med hög ljusstyrka och en kontrast på 1 300:1 så får vi en otroligt skarp bild som visar detaljer och färger så verklighetstroget det går, får vi en känsla av. Med VESA DisplayHDR™ 400-certifikat  får vi snabb färgskiftning och fler nyanser i skärmen som passar både spel och skapande. Vi upplever den lika skarp och krispig som Retina-skärmen på vår MacBook, dock med en matt finish istället för den glasblanka vi är vana att se på Apples produkter.

Vi placerar skärmen på skrivbordet och ger den ström. Sedan tar vi helt enkelt bara den medföljande USB-C-kabeln och sätter i datorn. Det blinkar till och vi har bild direkt. Skärmen har gott om ingångar på baksidan och vi pluggar in en SSD med våra pågående jobb och smack så kan vi öppna och fortsätta arbetet. Med en kabel in i datorn som ger laddning på 90W, överföring av bild, video och kontakt med skärmens inkopplade enheter. Svårare ska det inte vara, med USB-C får vi inte samma hastighet som vi skulle få med Thunderbolt, men vem vill tänkta på det? Här får vi vad vi efterfrågat.

Med maxupplösning blir allt väldigt litet. Vi har inte varit inne i bildinställningar och varierat upplösning sedan den bistra PC-tiden, men här behöver vi se över inställningarna så att vi faktiskt ser vad som visas på skärmen. Det visar sig bli en viss inlärningskurva att gå över till dessa 4K skärmar, 500 pixlar har alltid varit 500 pixlar, men här visas det som ett frimärke på skärmen. Men vi kan ta oss in i pixelnivå och ändå få skarpa pixlar som gör att vi enkelt kan arbeta med den precisionen vi saknat på skärmar med lägre upplösning.

Kopplar vi bort vår dator för att ta med oss den så minns också skärmen inställningarna sedan förra användning och direkt när vi kopplar in datorn igen så startar den snabbt och har samma bildinställningar. Vilket vi upplevt kan vara ett problem med andra skärmar med USB-C-hub, att skärmen ibland inte startar automatisk och att inställningarna vi gjort inte finns kvar samt att enheter kopplade till skärmen inte hittas direkt. Men här slipper vi detta och tiden vi använd skärmen har detta aldrig misslyckats den tänds och alla ens enheter har både ström och kontakt med datorn.

På baksidan hittar vi ingångar för ström, HDMI, DisplayPort, USB-C/DisplayPort, ljudutgång, två USB-A samt en USB-A och USB-C på sidan av skärmen. I paketet får vi med USB-C till C, USB-C till A och DisplayPort-kabel för att kunna välja anslutning och kommer snabbt igång.

Skärmen har tunna ramar vilket gör den ganska liten trots sina 27 tum och framifrån ser vi bara skärmen och en svart list på en centimeter och en liten logga som inte stör. Foten är rektangulär och i en något mörkare nyans än vår dators rymdgrå kulör. Alla delar är i plast men ger ett ganska övertygande metall-placebo. Stativet är fäst i en infälld cirkel i mitten av foten och låter oss vrida skärmen, det är också enkelt att höja och sänka samt ändra synvinkel. Vi får även möjligheten att vrida skärmen till porträttläge som vi sedan får ställa in manuellt i bildinställningar. Den tunna ramen gör att vi enkelt skulle kunna använda två stycken bredvid varandra med en obetydlig död zon mellan skärmarna.

Produktsida: Dell UltraSharp 4K USB-C.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!