Smarta Hem

Vi testar en lite smartare brevlåda för hemmet

Glöm bort nyckeln och ta emot dina paket hemma i framtiden

Tillhör du kategorin människor som handlar mycket online? Då kanske det är hög tid att göra din brevlåda hemmavid lite smartare och smidigare?

Köp online ökade ganska mycket under pandemin och med ökade inköp så ökar också antalet besök hos ombuden för att hämta hem dina paket. Det finns dock en ljuspunkt på denna logistik även om den har en bit kvar. Jag har arbetat med ehandel i många år och köper i princip det mesta online, både för att spara ett par kronor men också för att spara tid och få lite mer fritid hemma. För ett par år sedan bytte jag ut min brevlåda mot en större variant med en större öppning i hopp om att få fler paket levererade hem till mig. Tji, fick jag då jag fortfarande måste hämta paket hos ombuden som mycket väl hade kunnat levereras direkt i min brevlåda. Givetvis beror detta på vilka tjänster som används och vilken transportör som utför leveransen till mig.

För ett tag sedan fick jag upp ögonen för ett lite smartare lås till din brevlåda och jag fick för någon vecka ett mejl med lite mer information om detta. Det är produkten “Inside The Box” som är ett lås för din brevlåda som monteras på insidan av luckan och via en app får du lite fler möjligheter att hantera dina paket. Det som lockade mig var framförallt möjligheterna att kunna hantera större paket men även returer i de fall dessa behövs. Visst låter det bra och jag köpte hem ett lås för att testa och här är vad jag tycker om “Inside The Box”.

Innehåll

Inside The Box är en svensk patenterad uppfinning och produkten levereras i en brun, ganska anspråkslös förpackning. Inga konstigheter och du ser direkt vad det handlar om när du fått paketet.

Inside The Box

Öppna upp kartongen och du ser själva låset samt en liten flyer med information. Appen “Inside The Box” finns för såväl Android som iOS och laddas ner kostnadsfritt från respektive app-butik.

Inside The Box

I kartongen får vi själva låset (svarta grunkan), nycklar, låsvred, packning och två olika reglar. Baksidan av flyern visar upp enkelheten vid monteringen och det är på en nivå att i princip vem som helst bör kunna byta ut sitt existerande lås mot “Inside The Box”.

Inside The Box

Låset är motoriserat och det drivs med fyra vanliga AAA-batterier som medföljer. Allt som behövs för att komma igång medföljer och enkelheten med låset och installationen överraskar mig positivt.

Inside The Box

Installation av låset

Att installera “Inside The Box” är en snabb process, åtminstone för min del baserat på den brevlåda jag har. Börja med att skruva loss det gamla låset, vilket ofta sitter fast med en större, rund muttermojäng på insidan.

Inside The Box

Dra sedan av skyddsplasten på tejpbiten som sitter på låset och placera detta där det gamla låset satt. Säkerställ att du placerar låset så rakt som möjligt.

Inside The Box

Skruva därefter fast mutten från utsidan och spänn med denna med hjälp av en av reglarna.

Inside The Box

För därefter in låsvredet och fäst detta från insidan med den medföljande skruven efter att du kollat vilken regel som passar för just din brevlåda.

Inside The Box

Så här ser det ut när allt är monterat och på plats. Det hela tar inte lång stund, kanske 10 minuter och sedan är du redo för att hantera din post på ett betydligt enklare och smidigare sätt.

Inside The Box

Jag monterade mitt lås i, kanske sämsta tänkbara väder i ett blåsigt Skåne men gör du det under trevligare omständigheter kan du passa på att städa av din brevlåda. På bilden ovan skymtar dessutom en rörelsesensor från Philips Hue som håller koll på när jag får post. Via HomeKit har jag skapat en automatisering som tänder en lampa i rött när jag fått post. På så vis slipper jag springa ut till brevlådan i tid och otid för att se om det finns någon post.

Installation i appen

Att fixa till installationen av låset i appen, Inside The Box går relativt snabbt och genom processen blir det klart att det finns en säkerhet här eftersom det rör sig om ett lås. Flera olika steg ska verifieras så att det är du som har åtkomst till din brevlåda och ingen annan, åtminstone så länge du inte ger någon annan access till din brevlåda vilket kan vara fler familjemedlemmar eller en granne.

Skapa ditt konto och följ instruktionerna i appen och lägg sedan till ditt mobilnummer som sedan verifieras med en kod.

Inside The Box

Fyll i din verifieringskod som skickas via SMS och därefter får du en länk via e-post också. Följ alla stegen och därefter är kontot skapat. Därefter är det dags för nästa steg vilket är att lägga till låset till ditt konto.

Inside The Box

Även här är det pedagogiskt och du får se en översikt över de olika delarna i låset. Via en ON/OFF-knapp under låsets batterilucka aktiverar du låset och sedan upptäcks detta i appen. Anslutning sker via Bluetooth vilket givetvis innebär vissa begränsningar när det gäller användande av låset vilket vi återkommer till längre ner. Fyll i din adress för vår låset finns, detta för att paketleverantörer ska känna till att det finns ett Inside The Box-lås vid paketleveranser.

Inside The Box

Du anger också vilka mått din brevlåda har och anledningen är väl att det ska vara möjligt att ha koll på vilka storlekar av paket som går att leverera direkt till dig. Sunt förnuft säger att om paketet är större så hamnar det hos ett ombud så inga konstigheter egentligen.

Under installationen kan du också ange om det ska vara möjligt att öppna låset med hjälp av knackningar. Detta innebär att du knackar på brevlådan varpå låset öppnas och du kan hämta din post. Inget behov av nycklar med andra ord eller att du behöver ta fram mobilen, öppna appen och sedan välja att låsa upp vilket är riktigt smart!

Inside The Box

Låset aktiveras på ditt konto och din adress och du kan därefter lägga till övriga familjemedlemmar så att de också kan dra nytta av fördelarna med ett smart lås på brevlådan. Vidare information i appen berättar om de olika sätt du kan öppna din brevlåda på; via app, knackningar, olåst eller med nyckel. Allting förklaras tydligt i appen om hur saker och ting fungerar så jag tycker man gjort ett bra arbete här och minskat eventuella frågeställningar längs vägen.

Inside The Box

Nedan beskrivs de olika sätten att hantera öppning och stängning av din brevlåda. Vilket du väljer att använda är givetvis upp till dig men alternativet olåst är nog att undvika med tanke på klåfingriga typer som inte vet skillnad på mitt och ditt.

Inside The Box

Vill man inte öppna med ovanstående metoder finns givetvis en traditionell nyckel att tillgå. Inlärningskurvan kan var lite högre hos en del familjemedlemmar och då är nyckeln en trygghet att hålla kvar vid tills man är mogen för nästa steg.

Batterierna ska räcka i över ett år och det är vanliga AAA-batterier som används, närmare bestämt 4 stycken. I framtiden är det tänkt att du ska kunna returnera paket via tjänsten också, detta är dock något som ännu inte är helt utbyggt och kanske är det så att det inte blir det heller, allt beror på var du bor och hur logistikföretagen väljer att anamma denna lösning från Inside The Box.

Inside The Box

Inställningsmöjligheterna i appen är relativt få, det handlar mer om vem som ska ha access till att kunna öppna din brevlåda. Du bjuder in vem som ska ha access till brevlådan via SMS genom att ange personens mobilnummer i appen. De får sedan ett SMS med uppmaning om att ladda ner appen i sin egen mobil vilket behövs för att öppna den utöver nyckel.

Du kan också tipsa dina vänner och är du riktigt duktig på att tipsa vänner kan du få en egen brevlåda också!

Inside The Box

Användning i vardagen

När låset väl var monterat på min brevlåda kunde det roliga börja. Tidigare handlade det om att komma hem, gå in och hämta nyckeln till brevlådan, gå ut och låsa upp och sedan låsa, gå in igen och hänga tillbaka nyckeln. En mängd olika steg som nu kan förpassas till samma låda där min dörrnyckel ligger innan jag skaffade mig ett Yale Doorman för många år sedan. Du förstår vad jag menar och de små detaljerna i vardagen frigör tid till annat som är roligare.

Efter att ha använt mig av Inside The Box någon veckas tid nu så är det enkelt att stanna till vid brevlådan, knacka på denna och öppna och ta ut inkommen post. Luckan till brevlådan stängs och låses automatiskt. Alltså sjukt bekvämt och egentligen finns inte så mycket mer att säga om hur det är att använda brevlådan i vardagen. Mer än att det blivit så mycket enklare vill säga. Nu ska det sägas att det krävs att du har din mobil med dig så att låset är inom Bluetooth-räckvidd men å andra sidan så är mobilen sällan längre bort än fickan på dig nuförtiden…

Nu löser inte Inside The Box alla mina leveranser, detta av olika anledningar. Än så länge finns inte tillräckligt många företag som kan leverera direkt till min brevlåda än och det är bara områdena Lidingö och Örby där det är möjligt att få leveranser direkt till brevlådan i dagsläget. Jag hoppas på att detta ändras och att möjligheten till att hantera returer också införs där jag bor. Nu är jag inte hoppfull om att detta sker inom kort men det hade varit riktigt trevligt. Ju mindre resor till och från ombuden är bättre för alla inblandade och inte minst miljön. Även om jag inte kan använda låset fullt ut som det är tänkt så bidrar det ändå till en lite enklare vardag. I en perfekt värld så hade det givetvis gått att integrera med något smart ekosystem som t ex Apple HomeKit men för priset och att det nu är enklare att komma åt posten gör att jag är ganska nöjd ändå. Oavsett vilket så ser jag fram mot den dag då jag kan välja Inside The Box-leverans hos mina favoritbutiker när jag handlar på nätet och få ännu mer tid över till annat!

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!