Smarta Hem

Vilken suger bäst – Neato Botvac D7 eller Roborock S50

Båda suger men bara en mopsar sig
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen & Proshop

Det här att dammsuga är ju inte speciellt kul, städskåpet är kaos, man ska slita ut dammsugaren, koppla in den, sen är sladden alltid för kort och så där håller det på. Är det då inte skönare att låta dammsugaren sura i städskåpet och skaffa sig en ny familjemedlem i form av en robotdammsugare istället?

Vi har testat Neato Botvac D7 och Xiaomis Roborock S50 för att försöka avgöra vilken av dessa som gör jobbet bäst och om det finns några stora skillnader mellan de två.

Design

S50 och Neato D7 skiljer sig en del i designen och på grund av detta sköter de båda robotarna städningen annorlunda. S50 är helt rund medans D7 har en rund bakdel men fronten är helt rak, det gör att den når bra i hörn och längs väggar och lister.

Den runda formen som S50 har ger fördelen att den enklare kan ta sig runt möbler, stolsben och andra hinder. På S50 har vi tre fysiska knappar på toppen av enheten där det går att aktivera städning, zonstädning och skicka tillbaka dammsugaren till laddstationen. På D7 har vi bara en fysisk knapp samt lite indikationslampor för WiFi och batteritid.

Funktioner

 S50 har möjlighet att moppa golven till skillnad mot D7. Vi tycker dock att detta är mer av en kul grej än något som faktiskt är användbart då funktionen inte rengör golven speciellt bra. D7 har stöd för upp till tre olika våningsplan vilket är praktiskt då den kommer ihåg alla olika våningar. S50 kan enbart lagra en våning, så vill vi använda den på två plan får vi antingen bara köra igång den, vilket kommer göra att städningen inte blir lika effektiv, eller så får man radera den gamla våningen och låta den mappa upp den nya. Efterföljaren S60 kommer dock stödja tre våningar i en kommande uppdatering.

Än så länge måste du oavsett bära upp och ner dem själva för trapporna.

Effektivitet

Både S50 och D7 använder sig av SLAM som gör att robotarna navigerar sig runt på ett smart och effektivt sätt istället för att bara åka runt på måfå. Men skillnad är det.

Roborock S50 klarar utan problem att rengöra runt stolsben, bordsben och andra runda former medans D7 missar en del smuts runt dessa. D7 gör dock ett bättre jobb längst lister och raka väggar där den tack vare sin design kommer den åt hela vägen in. Här måste S50 förlita sig på att borsten sopar in allt på grund av sin runda design. Vi upplever S50 som något tystare och S50 har även ett mattläge så när den kör upp på en matta så ökas sugkraften automatisk. D7 har en skräpbehållare på 700 ml och S50 har en på 480 ml vilket gör att S50 måste tömmas lite oftare. Roborock S50 har en bättre batteritid och kan städa i totalt 150 minuter medans D7 kan städa i 120 minuter.

Sen har vi det här med hinder. Här upplever vi att D7 hanterar hinder bättre än S50 och tar sig över lister aningen bättre än S50. Vi tycker även att S50 är försiktigare och mer varsam medans D7 kan bumpa in i väggar och möbler lite hårdare. Nedan kan ni se en video där vi hällde ut Corn Flakes runt ett bord för att se vilken som smidigast och effektivast plockade upp dem.

https://youtu.be/DiwLx0CdCAM

Slutsats

Robotdammsugare har de senaste åren kommit väldigt långt i utvecklingen och både Roborock S50 och Neato D7 är två riktigt kompetenta maskiner som båda håller golven rena från smuts. Vi har gått igenom saker ovan som skiljer de två robotarna från varandra men det finns en sak kvar som är den största fördelen för S50 och det är prislappen. Neato D7 kostar när denna recension gjordes 7 380 kronor som billigast och Roborock S50 kostar som billigast 4 199 kronor. Vi har väldigt svårt att komma fram till varför man bör lägga 3 000 kronor till på Neato D7. Det vi kan komma på är om man vill ha en robot som kan lagra fler våningar i minnet, men annars faller valet utan problem på Roborock S50. Värt att nämna är att i detta test ställde vi två flaggskeppsmodeller mot varandra men Neato säljer även en billigare modell kallad D4 som är mer eller mindre samma maskin som D7 men saknar stöd för flera våningar och zoner. Den kostar i skrivande stund 4 729 kronor.

https://youtu.be/yT4C6Asyt_4

Reklam: Köp din S50 från Webhallen eller ProShop.

Reklam: Köp din D7 från ProShop.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!