El-fordon

Volvo-chef tycker att det vore ett misstag att släppa Apple CarPlay

Volvo tänker inte konkurrera med smartphones

I en lång intervju med The Verge så berättar Volvo-chefen vad han tycker om att elbilar förvandlas till rullande smartphones.

Volvo Cars vd Jim Rowan har erfarenhet inom konsumentelektronik med både Blackberry och Dyson. I intervjun med The Verge så berättar han om sina planer för Volvo och varför han inte tycker det är en bra idé att försöka konkurrera med smartphones i bilarna. Jim Rowan anser att biltillverkare just nu genomgår tre stora förändringar samtidigt: elektrifiering, självkörning och direktförsäljning till konsumenter.

Många biltillverkare har det senaste gett sig på att integrera både egen hårdvara och mjukvara i bilarna. Det här är ett nytt sätt att försöka tjäna pengar genom skärmarna och apparna i bilarna med annonser och prenumerationstjänster – precis som Apple och Google gör med iOS och Android. Jim Rowan är inte lika förtjust i den här idén och säger att Volvo inte är intresserade av att tjäna pengar genom upplevelser i bilen. Han tror inte heller på att biltillverkares infotainmentsystem kommer att kunna konkurrera med konsumenters smartphones.

Istället vill han att Volvo fokuserar på återkommande intäkter från underhåll och försäkringar. Jim Rowan berättar även en del om Volvos komplexa struktur med systerbolaget Polestar och det kinesiska moderbolaget Geely. Volvos mål är att bli helt elektriska till slutet av decenniet. Läs hela intervjun på The Verge (engelska).

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!