Det första som slår oss är hur mycket vi får för pengarna med Xiaomi Watch S1, det andra är hur mycket vi saknar vissa funktioner.
Det positiva
Vi dyker direkt in på första intrycket när den här snygga klockan fästs runt handleden. Byggkvaliteten är väldigt solid med ett chassi i rostfritt stål och så klart en stor rund skärm. Skärmen är en 1,43 tum stor AMOLED med 326 ppi och upp til 450 nits ljusstyrka som är krispig och klar att titta på. Xiaomi Watch S1 finns i två färger – svart och silver.
Svart läder och många sensorer
Den vi fick äran att testa är den i svart utförande och det är enkelt att skifta mellan armbanden med en liten knapp på insidan. De armbanden som följde med testexemplaret var ett i läder och ett i gummi för de där svettiga träningspassen vi ogärna vill använda läderarmbandet till. På klockan har vi två knappar där den övre öppnar upp menyn och den undre träningsprogrammen.
Själva klockan använder Xiaomis egna operativsystem MIUI Watch och för att kunna koppla klockan till din telefon krävs en Android- eller iOS-enhet med appen Mi Fitness. Appen påminner väldigt mycket om många andra hälsoappar och man får en tydlig karta över sin hälsodata i olika kategorier.
Watch S1 kommer med flera sensorer och mäter sig med mycket dyrare smartklockor på marknaden på den punkten. Pulsmätare, syre i blodet, sömnspårning, GPS-spårning med fem olika satellitsystem och stressnivåer är alla funktioner vi oftast bara ser i dyrare smartklockor. Om man använder Strava kan man synka klockan även med den appen.
Skrytsam batteritid
Batteriet är också något som är värt att skryta med då den kommer med ett 470 mAh batteri. Xiaomi lovar en batteritid på lite över 12 dagar om man snålar in på lite funktioner och mätande. Om du kommer från en Apple Watch är batteritiden inte något som du är bortskämd med och Watch S1 är otroligt imponerande på den punkten.
Eftersom batteritiden var såpass bra kunde vi ställa in alla funktioner med sensorer igång 24/7 och även att skärmen alltid är på. Detta resulterade i att batteriet drog ungefär 20 procent varje dag med en laddning som krävdes ungefär var 4-5 dag av användning. Batteriet laddas upp på endast två timmar och man kan antingen använda den medföljande laddningsmagneten eller valfri trådlös laddningsplatta – återigen en funktion man ser alltför sällan på en smartklocka.
Mängder med träningslägen
När det kommer till träning känns det som att Xiaomi kastat allt de kunnat tänka sig på klockan. Hela 117 träningslägen finns att välja mellan och man kan enkelt justera vilka alternativ som ska finnas snabbt tillgängligt av dessa på klockan. Det tåls att nämnas att de flesta av dessa bara är en vattenstämpel till vilken träningsform man utövar och det man registrerar är puls och ungefär hur många kalorier som förbränns.
Klockan är även utrustad med att automatiskt känna av när du startar en löp- eller gångrunda. Detta fungerar väldigt bra och vi var aldrig med om att den missade en promenad ens på en hundpromenad i lågfart. Även datan som samlas in från GPS stämde väldigt bra in på hur vi har gått under promenaden. Pulsmätningen kändes till en början alldeles för hög när vi testade den samtidigt som en Apple Watch. Men när vi efteråt uppmanades att dra åt armbandet mot handleden märkte vi att den visade hyfsat identiska mätningar.
Det negativa
När det kommer till att synka klockan så fungerar det till viss del med iPhone-appen Hälsa. Puls, sömn, gång, löpning och steg delas med appen men det dröjer ibland att synka över det. Det finns 23 appar installerade som är liknande den standard du kan hitta på vilken smartklocka som helst. Det finns ingen möjlighet att installera fler appar om inte Xiaomi väljer att skicka med nya till nästa uppdatering.
Svajig sömnspårning och oberäkneliga notiser
Sömnspårning sköts automatiskt om du bär klockan under natten. Denna har dock varit ganska svajig i resultaten och det har hänt ibland att den slutar registrera sömn om man har vaknat mitt i natten en timme men sen har somnat om. Ett lite frustrerande problem som gör att spårningen lika gärna kan stängas av.
Notiser på klockan ser ganska livlösa och trista ut men det fungerar – när det är på. För att tysta notiser under exempelvis natten så räcker det inte att tysta dessa på telefonen utan du måste även sätta klockan i stör ej-läge. På morgonen måste du sedan komma ihåg att aktivera notiser på båda enheter. Det finns inga sätt att svara på meddelande i klockan men det spelar inte så stor roll då det är enklare och behagligare att göra det på telefonen.
Ingen assistent men egen plånbok
Det finns en inbyggd mikrofon och högtalare i Watch S1 och de fungerar fullt dugligt om man vill leka James Bond och ta emot samtalen på den. Men det går inte ringa någon utan endast svara och det finns ingen röstassistent att tillkalla med mikrofonen. Alexa är en av röstassistenterna som sägs komma i en uppdatering längre fram utan ett specifikt datum i skrivande stund.
Klockan har även Xiaomi Pay om man vill lägga in ett konto- eller kreditkort men appen har låst sig varje gång vi försökt gå vidare med det. De kort som stöds i Sverige är Swedbank, SEB och Curve.
Hackig Always On
Att klockan har Always On och ett sjuttiotal urtavlor är ett stort plus men det tar ungefär 5 minuter att lägga in varje urtavla i klockan vilket ibland kan avbrytas mitt i överföringen. Alla urtavlor har inte stöd för Always On utan blir en helt annan urtavla i mörkt läge. Ibland är det till och med så att den mörka varianten är snyggare än den upplysta utan möjlighet till att kunna skifta till denna konstant. När klockan skiftar mellan mörkt och ljust läge hackar det allt som oftast till i en sekund vilket tar bort lite av charmen med att ha en skärm med Always On.