Mobil

Xiaomis kvartalsrapport är ett kvitto på dalande smartphone-försäljning

Svårt att kränga telefoner anno 2023

Intresset för smartphones fortsätter att svalna och Xiaomi har tappat på flera stora marknader.

Den kinesiska teknikjätten meddelade under onsdagens kvartalsrapport att deras omsättningen minskade med 18,9 procent. Efterfrågan på smartphones är fortsatt svag även efter att ekonomin har återhämtat sig från pandemins bakslag. Försäljningen under det första kvartalet uppgick till 59,5 miljarder yuan vilket är en rejäl minskning från fjolårets 73,35 miljarder yuan. Men nettoinkomsten steg till 3,23 miljarder yuan under perioden vilket är en ökning med 13,1 procent jämfört med året innan.

Efter att Kina lättade på restriktionerna förra året så har landets ekonomi återhämtat sig men konsumenterna fortsätter att hålla i plånböckerna. Ett av bevisen på det är att Kinas smartphone-försäljning sjönk istället för att öka. Enligt analysföretaget Canalys så minskade den totala försäljningen i Kina med 11 procent under första kvartalet. Xiaomis försäljning sjönk med 20 procent.

Även i Indien som är Xiaomis största smartphone-marknad så sjönk den totala smartphone-försäljningen med 20 procent och konkurrenter som Samsung har börjat äta av Xiaomis andelar. Xiaomi har börjat sänka priser i ett försök att skapa efterfrågan. Men de tänker även satsa på bilmarknaden. Xiaomi planerar att starta massproduktionen av deras första bil under första halvåret 2024.

Via: Reuters

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!