Yale har lanserat sin smarta ringklocka med video, och vi har under två månaders tid testat den för att se om den kan konkurrera med andra giganter som Ring och Arlo.
En helt okej design med tydlig ringklocka
Ett problem som många hade förr när de kom på besök hemma hos Attefors var att de inte riktigt förstod att min videoringklocka faktiskt var en ringklocka, och detta har löst sig med Yale Smart Video Doorbell. Det som löste det hela är att ringklockan har en stor bild på en klocka, så man förstår att det bara är att klicka på knappen för att ringa på dörren. Själva designen är helt okej – den har en svart front och sidor i vit plast. Den går lika bra att skruva upp på väggen som att sätta fast med dubbelhäftande tejp, om du bor i lägenhet och inte får borra.

Förstår man inte att det är en ringklocka så förtjänar man inte att bli insläppt.
Lagra videos lokalt eller i molnet
Dörrvideoklockan erbjuder full HD-upplösning (1080p), den har även mörkerseende upp till sex meter och en betraktningsvinkel på 154 grader. I appen kan vi välja var i synfältet kameran ska reagera och inte. Detta är smidigt om du till exempel bor nära en väg och inte vill ha en notis varje gång en bil åker förbi, eller om du bor i lägenhet där många passerar en specifik punkt som kameran fångar upp. Det sitter ett löstagbart batteri i Yale Smart Video Doorbell som vi enkelt kan ta ur och ladda via USB-C. Än så länge har vi inte behövt ladda batteriet på två månader och har cirka 30 procent kvar.

En hel del inställningar finns det att pilla med.
Enligt Yale själva ska det räcka mellan fyra till sex månader, och om man inte vill hålla på med batterier så går den även att koppla direkt till ström. När det kommer till materialet som spelas in lagras det lokalt men när minnet är slut så börjar historiken raderas. Om man vill kunna se saker under längre tid får man plocka fram plånboken och betala för deras molnlagring. Det går dock att spara ned allt material manuellt som man vill behålla lokalt till sin telefon så landar det i kamera-rullen.

Videos sparas lokalt ett tag men går att ladda ned om man vill.
Prata med den som står vid dörren
Undertecknad får en hel del bud i form av recensionsprylar, och det skulle inte bli mycket gjort på dagarna om jag skulle vara hemma och passa budfirmorna varje dag. Därför är det faktiskt guld värt att dörrvideoklockan har tvåvägskommunikation, så jag kan svara på mobilen när någon plingar på och bara be budet att ställa paketet utanför dörren – något de flesta budfirmor går med på utan tjafs.

Öppna aldrig om ni ser den här dåren.
Kameran har automatisk detektering av både människor, fordon, paket och djur men det kommer med en hållhake. Vill du få identifiering av husdjur, fordon och paket så måste du hosta upp för deras prenumerationstjänst som kostar 120 kronor per månad. Har du ingen lust att betala så identifierar den bara människor och det tycker vi faktiskt räcker.
Kameran blir lite vassare om du även har ett Yale Doorman L3S- eller Linus-lås. När någon plingar på dörren och du svarar via telefonen kan du direkt även välja att öppna dörren för den som ringer på, om det är en hantverkare eller en släkting eller vän som ska in och vattna blommorna när du är bortrest. Vi får även en notis om någon skulle börja pilla på kameran och försöka ta bort den, och den är IP65-klassificerad, så den tål lite regn och rusk. Apropå att ringa på – det är nästan ett måste att köpa till Yale Doorbell Chime, som är en liten högtalare som placeras i ett eluttag så att vi faktiskt hör när någon plingar på dörren.

Denna lilla sak är ett måste.
Det mesta fungerar bra men det är inte blixtsnabbt
Kameran reagerar fint på de som går förbi och även när någon ringer på, men det som drar ner betyget en aning är att det tar lång tid för videofeeden att starta i telefonen. Detta oavsett om vi är hemma på WiFi eller ute på stan. Ibland kan det ta upp till 6-7 sekunder innan feeden dyker upp i mobilen, och det är lite irriterande. Vi har felsökt för att se om detta kan bero på nätet, men det är snabb och stabil uppkoppling vid ytterdörren, både på utsidan och insidan.

Något plastig men vad gör det?
Utöver detta känns själva ringklockan lite väl plastig och vi hade även önskat lite högre upplösning än 1080p nådens år 2025. Vi passar även på att gnälla på dessa förbannade prenumerationstjänster. Vi köper en kamera för nästan 2 000 kronor och måste kasta ännu mer pengar på företaget för att kunna få molnlagring via Yale – helt utan andra alternativ, som till exempel HomeKit Secure Video. Vi får inte heller identifiering av husdjur, fordon och paket vilket känns som en rätt vettig funktion att få med kostnadsfritt men kan man klämma ur mer pengar ur kunden så passar man väl på?