Samhälle

YouTube stänger ner Pontus Rasmussons kanal

På grund av sexualisering av minderåriga

En av sveriges största YouTube-kanaler stängs ner. Detta efter återkommande problem med sexuella undertoner mot minderåriga.

Det är efter en granskning av Svenska Dagbladet som Google-ägda YouTube nu alltså sätter ner foten. Kanalen stängs av på grund av att den bryter mot deras barnsäkerhetspolicy. Man får helt enkelt inte sexualisera minderåriga på YouTube.

Pontus Rasmusson är också känd för lura barn att ringa dyra betalnummer för att få prata med honom. Men i stället för att komma fram hamnar de hos en telefonsvarare som meddelar att de gärna får ringa igen för Pontus vill verkligen prata med just dem. Barnens föräldrar har sedan fått räkningar på upp emot tiotusentals kronor.

Att han kunnat bli så stor idol bland barnen har med hans innehåll att göra. Det är ofta gladlynt och skulle kunna passa i vilken barnkanal som helst. Samtidigt sipprar det fram undertoner som involverar sexualisering av både publik och andra.

Men ibland är det mer direkt. Han har bland annat sålt stringtrosor i sin merch-butik med texten att någon dag kanske den som köper dem kan visa upp dem för han som gjort designen (Pontus). Även t-shirts med texten “I wanna break you bed – not your heart”.

Rasmusson har även tagit för vana att läsa upp barns innersta hemligheter för sin publik. Detta efter att de skickat brev till honom i förtroende. Ibland handlar det om rena övergrepp som hänt.

Att YouTube agerar först nu är inte helt oproblematiskt. Flera andra på sociala medier har uppmärksammat beteendet under flera år utan att någonting har hänt.

YouTube är inte hans enda plattform. Han har runt 315 000 följare på Tiktok. Vad som händer där återstår att se men när väl en plattformsägare agerar så brukar andra följa efter.

Pontus Rasmusson är 24 år. Hans föräldrar är ofta med i videoinslagen han gör. De är officiellt arbetslösa och upptar A-kassa och får pengar från Försäkringskassan. Men är uppenbart delaktiga i Rasmussons produktioner även bakom kulisserna. Bland annat svarade Rasmussons pappa i kundtjänsttelefonen när en reporter från Svenska Dagbladet ringde.

I en annan video kan vi höra de båda försvara allt som händer och tillslut blir det ganska aggressivt tonfall (23 minuter in i videon).

Rasmussons enskilda firma hade en omsättning på mellan 1,5 och 3 miljoner under 2021.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!