Zeekr 7X är ett nytt tillskott i elbilssegmentet som väcker intresse. Med hög laddkapacitet, stort utrymme och omfattande utrustning positionerar sig modellen som ett alternativ till bland annat Tesla Model Y och Volkswagen ID-serien. Vi har testat bilen och går igenom styrkor – och några svagheter.
Utseende
Zeekr 7X sägs vara utvecklad och designad för den europeiska marknaden men ser trots det ut som en rätt generisk Kina-designad bil. Dessutom går vi miste om den interaktiva skärmraden i bilens nos – i stället får vi bara en svart högblank rand som troligen kommer bli repig bara den kommer i närheten av en automattvätt. Här gör vi bäst att välja den svarta varianten för att dölja detta avikande designelement.
Teknik och prisnivå
Modellen finns i tre varianter: Standard Range (71 kWh), Long Range (94 kWh) och Privilege AWD (94 kWh). Priserna sträcker sig från cirka 580 000 till 690 000 kronor. För den kostnaden får vi mycket teknik, där exempelvis fyrhjulsdrift och luftfjädring ingår toppvarianten.
Snabbladdning med potential
En teoretisk laddkapacitet på 480 kW är imponerande – men laddinfrastrukturen sätter i praktiken begränsningar. I dagsläget räknar Zeekr att vi har generell tillgång till i allafall 360 kW, vilket ändå ger rimliga laddtider på runt 13–16 minuter (10–80 %). Det ger rekordkorta laddpauser – vilket är för väl då SUV:ar av den här typen sällan är särskilt snåla. WLTP är från 480 till 615 km beroende på modell.
Utrymme och komfort
Interiören är förvånansvärt rymlig – särskilt i baksätet. Bagageutrymmet på 540 liter (1 670 liter med fällda säten) tillsammans med en frunk på runt 62 respektive 42 liter (AWD) ger även ett helt ok lastutrymme. Panoramaglastak och justerbara säten gör kupén trivsam, även om vissa funktioner – som solgardin och ventilerade säten – bara finns i den mer påkostade versionerna.
Zeekr 7X är första Zeekr-bilen med skidlucka och den öppnas dessutom utåt. Vi kan vinkla sätena både framåt och bakåt beroende på hur vi vill sitta (eller bara få mer bagageutrymme).
Användargränssnitt och funktioner
En stor pekskärm fungerar som nav för bilens system. Här finns stöd för Spotify, Apple CarPlay (något långsamt ibland), campingläge och annat. Fysiska knappar för grundläggande funktioner uppskattas, särskilt jämfört med tidigare modeller i samma koncern. Gränssnittet är logiskt, även om det kräver viss inlärning.

Mekaniska ventilationsspjäl gäller – ingen manuell hantering här inte.
I dagsläget är vi beroende av en extra navifator-app som Zeekr skickar med. Detta då den inbyggda inte riktigt duger till. Det gör det hela lite konstigt då bilens faktiska hemskärm består av den undermåliga navigatorn. Men planen är att den skall ersättas så att extra-navigatorn inte behövs.
Dessvärre har vi ingen navigator i förarskärmen – däremot ser vi köranvisningar i heads-up-projektorn.
Köregenskaper och fjädring
Zeekr 7X ger ett stabilt intryck i motorvägsfart, med exakt styrning och en väghållning som känns trygg. Fjädringen är åt det styvare hållet, även i komfortläge, vilket vissa förare kan uppleva som lite hårt – särskilt i stadskörning och på ojämnt underlag. Detta gäller AWD-versionen med luftfjärdring och vi har i dagsläget inte haft möjlighet att provköra varianterna utan.
Zeekr 7X mot konkurrenterna
Tesla Model Y har ett tydligt varumärkesfäste, men sett till funktion och utrustningsnivå erbjuder Zeekr 7X mer för pengarna. Den mindre Volkswagen ID.4 respektive större ID.7 är två andra relevanta alternativ på grund av tjänstebilsmarknaden – där ID.7 särskilt utmärker sig för komfort, men också till ett högre pris. Zeekr 7X placerar sig tekniskt i nivå med flera av dessa, men utan samma etablerade image.
Naturligtvis kommer den jämnstora Volvo EX60 vara den största konkurrenten – men vi vet ännu inte när den kommer ut på marknaden.