Affärer
Foto: Cdon

CDON tvärvänder – ersätter kunderna efter handlares konkurs

Men är skadan redan skedd?

Efter att först förnekat allt ansvar efter en säljarens konkurs på sin marknadsplats gör nu Cdon en helomvändning. Inga kunder skall bli lidande.

Det är efter vår, Breakits och M3s granskning, där Cdon inte ville ta något ansvar när handlaren Xtra Digital Storage gick i konkurs, som man gör en 180 graders helomvänding och nu lovar att ersätta kunderna.

I ett mail till Teknikveckan skriver VD Peter Kjellberg:

Säljaren Xstra Digitals konkurs är olycklig och vi har gått ut med information till de kunder som drabbats vid konkursen angående hur de kan få tillbaka sina pengar. Om ett företag som har sålt varor på CDONs marknadsplats går i konkurs, och kunden till följd av det inte mottar en betald vara, ska kunden känna sig trygg med att få tillbaka sina pengar. Detta gäller trots att varan har sålts av ett annat företag på marknadsplatsen och CDON därmed inte är part i köpeavtalet.

Det är naturligtvis glädjande nyheter för kunderna. Hur smäll det blir för Cdon lär vi få återkomma till. Skadan på varumärket lär vara desto värre. Det är också andra gången som Cdon får stå för kundernas förluster. Förra året uppdagades det att en handlare medvetet skapade försändelser i form av falska rabattkuponger i stället för varorna som var beställda. Då var Cdon snabba med att bekräfta sitt ansvar och reserverade 20 miljoner för ändamålet.

Policyn man nu anammar är den samma som övriga marknadsplatser redan har på plats. Internt lär man också få se över hur man betalar ut till sina handlare. Enligt E-handel.se hade Cdon ett avtal både med förra årets bedragare och bolaget bakom årets konkurs att pengarna skulle betalas ut dagligen. I det sistnämnda fallet säger Peter Kjellberg att bolaget skött sina åtaganden sedan starten av samarbetet år 2019.

När detta skrivs har inte de drabbade kunder vi varit i kontakt med ännu fått någon information från Cdon förutom den gamla informationen där man hänvisar till allmän information om konkurser.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!