Mobil

Chromecast kommer med inbyggd Google TV & fjärrkontroll

Stark Apple TV-utmanare

Chromecast med Google TV blir det fulla namnet på den nya enhet som skall ta Google till våra vardagsrum på riktigt.

Google TV ersätter alltså Android TV och är inkluderat i den nya enhet som heter Chromecast med Google TV och kan enklast förklara som en Apple TV fast för Googles ekosystem. Men också mindre kraftfull än Apple TV för tanken är ju så klart att vi skall streama exempelvis alla spel via Googles speltjänst Stadia (Stadia fungerar dock inte på denna Chromecast till en början lustigt nog).

Chromecast med Google TV

Men vi kan ladda hem appar, vi kan casta till den och den har en universell “watchlist” där du kan lägga in serier från olika tjänster för enkel tillgång. Skärmsläckaren visar naturligtvis foton från Google Foto.

Fjärrkontrollen har så klart en egen Google Assistent-knapp men också en för YouTube och för Netflix. YouTube TV kommer vara fint integrerad i de länder som har den tjänsten.

Blå Chromecast med Google TV

Vad som händer med de inbyggda Android TV-systemen på TV-modeller från exempelvis Sony och Philips kommer bli spännande att se om det är överhuvudtaget blir någon skillnad. Google TV är i grunden baserat på Android TV och är egentligen bara ett lager ovanpå.

Priset landar på 69,00 euro. Vi gissar att det betyder runt 700-750 kronor när den kommer till Sverige nästa år. Färgerna är tre till antalet, vit, ljusblå och rosa men om alla färgerna släpps här återstår att se.

Rosa Chromecast med Google TV

Chromecast with Google TV har stöd för upp till 4K HDR i 60 Hz inklusive Dolby Vision, HDR10 och HDR10+ samt ljudformaten Dolby Atmos via Dolby Digital+ samt vanlig Dolby Digital 5.1.

Fjärrkontrollen stödjer både IR och CEC vilket betyder att den kan styra teven genom att stänga av och sätta på den, ändra volymen samt även ändra till Chromecastens HDMI-ingång om så skulle behövas.

För att kommunicera med själva Chromecast-enheten används Bluetooth. Det betyder att detta är den första Chromecast-varianten som har stöd för just Bluetooth. Förhoppningsvis innebär det att vi kan ansluta även andra blåtandsenheter så som handkontroller Xbox- eller Playstation-handkontroller.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!