Recensioner

Dreame T20 Pro och konsten att köpa rätt skaftdammsugare

Ha huvudet på skaf... nej förlåt
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Prisjakt

Parallelt med att vi började slänga ut våra gamla dammsugare tillförmån för robotdammsugare så började också marknaden för så kallade skaftdammsugare växa. Inte så konstigt kanske med tanke på att de ersätter både traditionella påsförsedda dammsugare och blir ett komplement till robotarna. Men allt är inte guld och grönbarriga skogar.

Det positiva

Ingen gillar traditionella dammsugare, de är bökiga att dra fram från städskrubben, de är tunga att bära runt på och de kräver nästan alltid en sladd som skall dras ut och in medans vi förflyttar oss i hemmet. Dessutom tenderar de att lukta lite unket efter ett tag. Allt detta löser skaftdammsugarna.

Dreame T20 Pro

Dreame T20 Pro, som vi recenserar idag, och dess genresyskon kommer alltid med en hängannordning. Där hänger sedan skaftdammsugaren elegant ihop med sina tillbehör samtidigt som den laddar. Den är lätt att bära med sig och ännu lättare att byta munstycke så att vi kommer åt i alla hörn, vrån och även vid exempelvis bilstädning. Detta genom att det följer med en rad olika munstycken och olika skaft för att göra livet lite lättare.

Dreame T20 Pro i bilen

När vi är klara med städningen tömmer vi den enkelt i hushållsoporna direkt, skulle vi vara lite lata och lämna kvar dammet ett par städningar så blir det inte riktigt samma problem med lukt då det även finns ett HEPA-filter som tar hand om de allra minsta små otrevliga bakterierna. Till skillnad mot HEPA-filter i våra luftrenare och även andra dammsugare är det tvättbart i T20 Pro. Detta gäller även T20 men inte tidigare modeller.

Dreame T20 Pro Soft roller brush nozzle

Många munstycken blir det.

I jämförelse med robotdammsugarna så skall det inte till någon jämförelse. Det handlar om komplement. Att helt enkelt komma till att dammsuga där robotarna inte kommer till. Exempelvis trappor och andra skrymslen och vrån. Eller varför inte soffan som hundis legat och myst på ett tag, eller när junior spiller ut O’boy på hela köksgolvet.

Det negativa

Pris och driftstid är det allting handlar om. Skall vi ha något av någorlunda kvalitét hamnar strax söder om 3 000 kr vilket jämfört med random dammsugare på Elgiganten ter sig rätt högt. Det i sin handlar nog mer om att det inte finns någon marknad för lite snygga och exklusiva traditionella dammsugare, idel billig plast och en motorteknik som säkert mer eller mindre stagnerade i utveckling för 20 år sedan.

Prisklasen 3 000 kr till 4500 kr får också ses som något av ett mellansegment. Tittar vi på Dyson och Samsung hittar som börjar på 4 500 och går ända upp till runt 10 000 kr. Högst oklart vad vi får för de pengarna om vi tittar på rena specifikationer.

Det kan snabbt bli mycket pengar i ett hem med kanske två robotdammsugare och en skaftdammsugare.

Till skillnad mot kostnader som är relativt till den individuella inkomsten så är det en konstant att batteriet tar slut. Vi pratar visserligen om en specificerad tid på 70 minuter för Dreame T20 Pro men det är i ECO-läget. Då har vi en sugkraft som påminner om robotdammsugarnas och passar den som gör någon form av allmän städning mer eller mindre dagligen. Men så fort det är lite tyngre grejer så får vi ändra till standardläget och då är vi nere på 30 minuter städtid. Är det en soffa vi behöver göra rent eller på annat sätt behöver nyttja alla 25 000 Pa som finns tillgängligt så är det turbo-läget som gäller och då klarar batteriet endast 8 minuter. Det samma gäller om vi inte städat bilen på ett bra tag.

Dreame T20 Pro i bilen

När städhjälpen som vi har här hemma varannan vecka får välja så är det den traditionella gamla dammsugaren som konkas upp i från källaren som gäller. Batteriet räcker helt enkelt inte till för en halvdag av städning med den sugförmågan som önskas.

Skillnader

Annars är det som skiljer skaftdammsugarna effekt, vikt, batterikapacitet och precis som alla andra dammsugare sugkraften.

Till skillnad från robotdammsugarna som mäter sugkraften i pascal (Pa) så pratar denna branschen bransch om ”air -watt” som i sin tur baseras på hur hög effekt som används för att skapa ett visst lufttryck. Två dammsugare som har samma air-watt suger lika mycket.

Antagligen är det ett resultat av att vanliga dammsugare jämförs enbart med effekt på motorn, det vill säga hur många watt den har. Men det sällan att jämföra rakt av då motorernas effektivitet kan variera.

Dreame T20 Pro med crevice nozzle

Det här munstycket är bra för kanter och andra ytor som de större inte når.

Dreame T20 Pro har en effekt på 150 AW vilket är inom ett spatt på mellan 100 och 200 AW som de flesta ligger på i den här prisklassen. Dreame är några av de få som också specifierar sugkraft i Pascal (Pa) och då hamnar vi på 25 000 Pa i turboläget. Det är  cirka 10 gånger så mycket robotdammsugarna. En traditionell dammsugare ligger också någonstans som traditionella dammsugare ligger, dock med en betydligt längre drifttid, ja tills du drar ut sladden i princip.

Dreame T20 Pro löser delvis problemet

Därmed är vi framme vid huruvida den specifika dammsugaren Dreame T20 Pro är nice eller ej. Precis som dess billigare småsyskon Dreame T20 och T10 går batteriet att byta ut.

Dreame T20 Pro

Men unikt med Pro-modellen är att det följer med två batterier – som båda laddas samtidigt av upphängningsdockan. Det förlänger den möjliga städningen med exakt det dubbla – även om det kan vara trist att inte längre kunna skylla på att batteriet är slut!  Även livslängden på dammsugaren förlängs ju rejält om vi redan från början alternerar batterierna.

Dreame T20 Pro

Det andra batteriet laddas på toppen.

Många dammsugare med liknande batteri och pris väger runt 1,7 kg medan de dyrare med lite större batteri och starkare motor väger upp emot 3 kg. Dreame T20 Pro landar på exakt 1,67 kg. Lagom tycker undertecknad. Andra i hushållet hade till och med velat att den var lite lättare.

Slutligen står Dreame T20 Pro ut med de många varianterna på munstycke och skaft. Sju stycken jämfört med 3-5 hos övriga. De två extra tillbehören är i detta fallet ett annat mjukare huvudmunstycke som dessutom har en moppfunktion.

Dreame T20 Pro med mopp

Moppmunstycken är ungefär lika användningsbart som de första robotdammsugarna med mopp. Det är alltså ingen komplimang.

De två huvudmunstycken varav ett anpassar sig automatiskt sugkraft till underlaget om den är i autoläge. Däremot har inte vägghållare begåvats med extra hållare till tillbehören vilket gör att alla inte får plats. Det är mindre elegant.

Dreame T20 Pro med tillbehör

Priset på 3 200 kr kan jämföras med den nya toppmodellen Dreame T30 (Se aktuellt pris) på 3 800 kr eller Dreame T20 för 2 700 kr (Se aktuellt pris). Notera nu att skillnaden mellan T20 och T20 Pro är det extra batteriet och två extra tillbehör. Samt att T20 är röd och T20 Pro är blå. Jämför vi med Dyson i samma prisklass handlar det om betydligt lägre sugförmåga medan de som är bättre kostar dubbelt så mycket.

Kollar vi på ett annat bolag i Xiaomi-ekosystemet i form av Roborock så ligger deras produkter Roborock H6 och H7 på ungefär samma specifikationer, till och med något lägre sugkraft, men med några hundralappar mer i pris. Där går det inte heller att byta batteri.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!