Det finns antagligen inte många människor som under de senaste två åren inte blivit medvetna om elpriset. Men hur medveten är man om egna förbrukningen?
Med ökade kostnader för elektricitet och gas så har de svenska hushållen fått sig en och annan käftsmäll under de senare åren. Detta har också medfört att många hushåll försökt bli mer energimedvetna och inte minst börjat bli mer medvetna om vad olika elektriska produkter och det egna beteendet i hemmet kostar. Samtidigt som allt detta pågår har också många hushåll fått sina elmätare utbytta mot smartare varianter som ger fler möjligheter till just energieffektivitet. Genom att ansluta en smart mätare till HAN-porten på elmätaren så kan den faktiska energiförbrukningen mätas i mer eller mindre realtid.
Vi har testat en lösning från nederländska företaget HomeWizard vars smarta mätare ansluts till nyare elmätare och via den egna appen ger oss ny insikt kring vår elförbrukning.
Det här är smarta mätaren HomeWizard P1 meter HWE-P1-C1
Smarta mätaren HomeWizard P1 meter HWE-P1-C1 kan användas för att mäta elförbrukningen i hemmet men också gasförbrukningen om gasmätaren är kompatibel. Då undertecknad både har el och gas i hemmet så hade det varit lysande om Weum haft lite modernare gasmätare men så var dessutom inte fallet så recensionen kommer att kretsa kring elförbrukningen. Det ska sägas att det finns två versioner av denna smart mätare, en för RJ12 och en för RJ45 så säkerställ vad du har för uttag i just din elmätare.
Förpackningen är liten och anonym och signalerar lite miljömedvetenhet med sin ofärgade bruna kartong. I förpackningen hittar vi den smarta mätaren samt en kortfattad dokumentation.
Själva dongeln, P1 meter är rund och liten till formatet och tillverkad i vit plast. En rund LED visar olika status och anslutningskabeln är inte överdrivet lång och har en port för USB-C undertill (vilket vi återkommer till längre ner). Mitt på finns en stor knapp som används vid installationen.
Anslutningskabeln tillhör inte den längre varianten så den kommer nätt och jämnt antagligen att hänga ut från elmätaren beroende på vilken variant som finns installerad i hemmet. Visserligen skönt att inte behöva ha en massa extra kabel hängandes men det återkommer vi också till.
Baksidan av P1 meter från HomeWizard har en typbeteckning och lite certifieringsinformation men inte mycket mer. En ganska osexig produkt i ärlighetens namn men å andra sidan vinner den på funktionaliteten istället.
Då undertecknad har solpaneler och ett abonnemang hos Tibber för elavtalet så sitter det redan en smart mätare i hemmet vilket innebär att det redan finns ett visst medvetande om hemmets elförbrukning. För att inte störa ut den pågående processen så skickade HomeWizard även med en aktiv splitter för elmätaren vilket innebär att det går att ansluta fler produkter till HAN-porten på denna.
HomeWizard Active P1 splitter HWE-AMP-23 är en liten smidig sak som ger användaren tre extra portar vilket kan vara bra i de fall detta behövs. Tillsammans med den aktiva splittern medföljer en anslutningskabel modell längre som ansluts till elmätaren och sedan till splittern. Till splittern anslöts sedan P1 meter tillsammans med Tibber Pulse för att kunna mäta parallellt under testets gång.
Fyra portar totalt finns det på Active P1 splitter men tänk på att en är för anslutning till elmätaren vilket ger tre extra portar som kan användas för exempelvis smarta mätare.
Baktill finns ett USB-C uttag om det skulle behövas extra strömförsörjning. I normala fall behövs detta inte då detta fås via elmätaren.
Baksidan bjuder trevligt nog på två uttag för skruvar att hänga upp den på samt en förklaring till vad LED-dioden indikerar bredvid en typbeteckning. En bit dubbelhäftande 3M-tejp hade ju varit trevligt också men det går å andra sidan att fixa på egen hand också då denna väger som ett kuvert ungefär…
Installation av smarta mätaren HomeWizard P1 meter
För att installera HomeWizard P1 meter så behövs HomeWizards app Energy som är kostnadsfri att ladda ner. Appen är översatt till svenska vilket förenklar för användare som är ovana vid tekniska jargonger. Välj vad som ska installeras och i detta fall är det P1-mätare som ska in på vågrätt sju I undertecknads fall så fick enheten ström via elmätaren men om detta inte fungerar så går det att strömförsörja via en USB-C kabel. Parningsprocessen startar genom att trycka in knappen mitt på och sedan följa instruktionerna.
Anslutning sker via Wi-Fi så säkerställ först att det finns täckning där elmätaren sitter för att vara på säkra sidan. Därefter ansluter enheten till ditt wifi-nätverk och allt bekräftas sedan. En sak som är värt att ha i åtanke är att om det skulle vara problem vid installationen, att dongeln inte hittar nätverket så är rådet att ta in den och ansluta till en USB-C kabel och sedan ansluta. Därefter ansluts dongeln till elmätaren vilket fungerade här hemma när det strulade initialt.
Användning av HomeWizard P1 meter i vardagen
Det ska erkännas direkt att med tanke på rådande kyligare väder så har det inte blivit någon finare installation ute i elskåpet. Bara att trixa in kablarna på rätt ställe när kylan tog sin in innanför kläderna gjorde att det blev en snabbinstallation och sedan dess har det sett ut så här. Splittern är ansluten till husets smarta elmätare och sedan är den aktiva P1-mätaren och en Pulse Tibber anslutna till splittern. Detta har fungerat bra hela tiden utan avbrott i någon av tjänsterna när det gäller mätning. Just här känns det dock som att längden på kabeln till splittern är i längsta laget men det får snyggas till när värmen återkommer till våren – nu värdesätter jag mina fingrar högre än det estetiska…
Appen Energy från HomeWizard är enkel och tydlig och visar tydligt det som ska visas. Det går att lägga in priser vilket fungerar om man har fast pris på elektriciteten. I undertecknads fall så är elpriset rörligt vilket också innebär att ett genomsnitt använts bara för att få en hum så inte helt optimalt egentligen. Värmefläkten nedan är inkopplad via HomeWizards smart plug som vi recenserat tidigare här på Teknikveckan. Det är enkelt att skifta mellan realtid, dag, vecka, månad och år vilket är föredömligt och ger en snabb överblick över hur det ser ut.
Annars finns det inte många andra inställningar att göra i appen men en del alternativ har en blixt med ett plustecken bredvid sig. För att nyttja dessa och få ut lite mer av produkterna så behövs HomeWizard Energy+ som är ett abonnemang som låser upp lite fler möjligheter. Det kostar 11 kronor i månaden så det rör sig inte om några jättesummor vilket är positivt.
När det gäller graferna så blir dessa än tydligare om man lägger telefonen i landskapsläge. Det kan många gånger vara mer överskådligt än att ha mobilen i porträttläge så lite extra plus för att utvecklarna tänkt till här. Vill man visualisera det hela ännu mer så finns det sedan en tid också en smart display från HomeWizard som kan visa upp anslutna produkters aktuella status men den har vi dock inte testat (än)…
HomeWizard är sedan någon veckas tid också kompatibelt med Home Assistant så för användare av den plattformen finns nu lite fler möjligheter också. För den som gillar att pula med det smarta hemmet så finns det också ett lokalt API att tillgå via HomeWizard vilket kan vara bra att känna till.
Det finns också stöd för Siri Shortcuts via appen samt möjlighet att få ut en rapport om strömtotalen på veckobasis. Med andra ord så finns det goda möjligheter att få mer koll på sin energiförbrukning med denna smarta mätare. Den har dessutom ett lågt pris som är försvarbart när det gäller att få koll på sådant som i långa loppet kan bidra till en minskad förbrukning och därmed också minskade kostnader.