Recensioner

Styr gardinen bekvämt med Aqara Curtain Driver E1

En smidig och lättinstallerad lösning för att motorisera dina befintliga gardiner

Visste du om att det går att förbättra inomhusklimatet med motoriserade gardiner? Genom att utnyttja dessa kan du såväl blockera som släppa in solljuset.

Gardinen är för många en dekorativ detalj i våra hem som matchar möbler och annan inredning. En del drar för dessa då och då men annars hänger de mestadels stilla om dagarna. Genom att motorisera dina gardiner kan du få ett bättre inomhusklimat vilket innebär att du kan komma hem till ett svalare hem på sommaren eller ett varmare hem på vintern, detta om du då släpper in solstrålarna. Vi har testat nya gardinmotorn Aqara Curtain Driver E1 och gillar den!

Det här är gardinmotorn Aqara Curtain Driver E1

För någon vecka sedan började den nya gardinmotorn från Aqara att säljas officiellt i Sverige och vi fick tillsänt oss ett exemplar för test från återförsäljaren Gröna Hus. Aqara Curtain Driver E1 eftermonteras på din befintliga gardinskena och för sedan din gardin fram och tillbaka längs skenan. Det finns två olika versioner av motorn, en för gardinstänger och en för gardinskenor där vi testat den senare av dessa.

Aqara Curtain Driver E1

Motorn är ganska stor och klumpig vilket är tack vare det inbyggda batteriet på 6.000 mAh som vid normal användning ska räcka upp till ett år innan det behöver laddas upp. Den klarar dessutom av gardiner med en vikt på upp till 12 kg vilket är tacksamt för oss med tyngre och större gardiner.

Aqara Curtain Driver E1

I förpackningen finns motorn, en USB C-kabel för uppladdning, dokumentation samt ett par små hjul som kan användas beroende på vilken gardinskena som finns i hemmet. Designstilen känner vi igen från övriga produkter i Aqaras sortiment, det är vit färg som gäller och kvaliteten känns både bra och genomtänkt.

På bilden nedan ser vi det kraftiga drivhjulet som ligger an mot din gardinskena och ser till att motorn enkelt förflyttar sig fram och tillbaka längs gardinskenan. På sidorna syns de två krokarna som hakar fast i hållarna på själva skenan.

Aqara Curtain Driver E1

Protokollet som används är Zigbee 3.0 och utöver att fungera med appen Aqara Home så exponeras gardinmotorn även i Apple HomeKit, Google Home och Amazon Alexa. Den fungerar även med IFTTT och ska få stöd för Matter när denna kommande IoT-standard lanseras vilket är positivt!

Installation av Aqara Curtain Driver E1

Att installera Aqara Curtain Driver E1 visar sig vara en barnlek faktiskt. I mitt fall finns redan det redan en Ikea Vidga monterad i taket och det är bara att trycka två gånger på den fysiska knappen mitt på motorn. Då åker de två silverfärgade krokarna som sitter halvgömda på sidorna ut och det är enkelt att haka fast motorn på krokarna som i sin tur sitter i gardinskenan. Därefter trycker man två gånger till på knappen varpå krokarna dras tillbaka och spänner fast drivhjulet mot skenan.

Det hela tar inte många minuter och du behöver inga extra verktyg för arbetet. Så här ser det ut när motorn är installerad på gardinskenan Vidga från Ikea.

Aqara Curtain Driver E1

Se sedan till att motorn placeras strax innanför den yttre delen av gardinen som ska dras åt något av hållen. Motorn kommer därmed att döljas bakom gardinen så storleken är inte av betydelse i detta fall…

På bilden nedan syns också den inbyggda ljussensorn som kan användas för att styra gardinen om du inte vill ha kontroll över detta på egen hand. I appen Aqara Home kan du ställa in värden när du vill att gardinen ska öppnas eller stängas vilket kan ske med hjälp av ljussensorn. Praktiskt och smart och även användbart. Tänk på att du kanske får testa dig fram beroende på hur ljust det blir där motorn hänger. I mitt fall är det nära taket så motorn exponeras inte för direkt solljus.

Här syns också hur motorn hänger i krokarna som löper fram och tillbaka i gardinskenan.

Aqara Curtain Driver E1

I appen Aqara Home läggs produkten till på sedvanligt sätt och är på inget sätt krångligt. När det gäller inställningar finns det en hel del att tillgå i Aqara Home. När motorn väl är tillagd till en av de många hubbarna (tänk på att det behövs en Zigbee 3.0 version) som Aqara erbjuder finns det många möjligheter att utforska.

Aqara Home App

Som sagt, att installera är en barnlek. Tydliga anvisningar i appen vägleder dig genom det hela och först installeras själva hårdvaran på gardinskenan.

Aqara Home App

Därefter är det dags att ge instruktioner åt vilket håll gardinen öppnas och stängs på. Även här är instruktionerna tydliga trots att man lyckats få med lite kinesiska i den europeiska versionen av appen. Det försvinner säkert snart via en uppdatering av appen så det ser vi mellan fingrarna på tycker jag.

Aqara Home App

Det går att schemalägga när gardinen ska öppnas eller stängas om man inte vill använda sig av ljussensorn som finns inbyggd. Möjlighet till styrning via soluppgång och solnedgång, väder och geofencing är också möjligt så det bör finnas något för alla.

Tänk på att Aqara Home erbjuder betydligt fler inställningar än vad som är möjligt via tredjepartsintegrationer. Det går även att ställa in öppningshastigheten så att den öppnas lite långsammare och tystare om morgnarna vilket ej är möjligt i exempelvis Apple HomeKit eller Google Home.

Användning av Aqara Curtain Driver E1 i vardagen

Jag har tidigare använt en gardinmotor från SwitchBot som vi testat här på Teknikveckan. Principen för dessa är ungefär samma, de monteras i befintlig skena och för sedan gardinen fram och tillbaka längs denna. Jämför man de båda motorerna bredvid varandra ser man en väsentlig skillnad när det gäller såväl utformning som storlek.

Aqara Curtain Driver E1

Främst är det batteriet som är den stora skillnaden men även enkelheten sticker ut lite mer för Aqaras version av gardinmotorer. För SwitchBot behövs lite trixande med olika hjul som ska passa in i gardinskenan medan Aqaras ingenjörer gjort det hela betydligt enklare. Visserligen ingen jättegrej men trots allt en detalj och konstruktionen gör också att den inte faller ner vid batteriladdning. Flera gånger har jag fått plocka upp SwitchBoten då denna består av en tredelad design som gärna slinker iväg när den ska monteras ner för laddning av batteriet.

På filmsnutten nedan syns hur motorn uppe till vänster bakom gardinen för motorn fram och tillbaka. Den är inte helt ljudlös av olika anledningar, dels är det en motor men också för att det skapas viss resonans i gardinskena som är av metall och krokarna rasslar till när de glider fram och tillbaka.

Vill man inte styra gardinen via automatik eller appen så går det givetvis också att dra i ena långsidan varpå den börjar öppnas eller stängas beroende på vilket håll du drar åt. Utöver detta kan även en smart knapp användas (Wireless Mini Switch), en Aqara Cube eller varför inte gester via deras kamerahubb G3? Jag gillar att valmöjligheterna är många för styrning och kontroll av gardinen även om jag förlitar mig på Apple HomeKit för detta. När Aqara Curtain Driver E1 är installerad på en av de kompatibla hubbarna dyker den upp automatiskt i HomeKit och kan där inkluderas i befintliga eller i nya automatiseringar. Sjukt skönt och något jag saknat med SwitchBots gardinmotor.

Vill man så kan man gruppera två motorer om man har dubbla gardiner som ska öppnas och stängas. För detta behövs givetvis två motorer som sedan grupperas till en enhet i appen och som då öppnar och stänger i motsatt riktning vilket ger en lite cool effekt. När du väl installerat allt och känner att du vet hur allt fungerar så är det bara till se till att gardinen stängs och öppnas enligt dina önskemål och vem vet, kanske du njuter lite extra om du kommer hem till ett svalare hem – speciellt nu på sommaren!

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!