Recensioner

Xiaomi Smart Band 7 – fortfarande lika prisvärd

Vågar man säga bäst i sin prisklass?

Om du är ute efter ett aktivitetsarmband som håller sig runt femhundralappen är det svårt att rekommendera något annat än Xiaomis Smart Band 7.

Det senaste aktivitetsarmbandet från Xiaomi har krympt något i storlek sedan förra modellen men ändå ökat skärmstorleken till 1,62 tum. Skärmen är en AMOLED med en upplösning på 192 x 490 och en maximal ljusstyrka på hela 500 nits. Skärmen på Smart Band 7 är väldigt imponerande för en så låg prislapp och om man tummar lite på batteritiden för att få högre ljusstyrka så poppar färgerna verkligen. Skärmen har även Always-on vilket känns som ett måste 2022 även om de flesta av alla urtavlor man kan välja mellan har ett ganska trist utförande när skärmen går in i batterisparläget med Always-on.

 

Först och främst ett aktivitetsarmband

Smart Band 7 har hela 120 träningslägen att välja mellan så de mest kräsna lär hitta något som passar till träningsaktiviteten. För att slippa scrolla genom alla träningslägen på den lilla skärmen kan du lägga in dina favoriter med appen på telefonen. I träningsläget ser vi hjärtrytm och brända kalorier och Smart Band 7 vill hjälpa dig se till att du inte överbelastar dig genom att mäta Vo2 Max som ger tips om återhämtningstid och anpassar träning därefter.

Svårt att se när skärmen inte är inställd på högsta ljusstyrkan.

Sensorerna som mäter din hälsa

Aktivitetsarmbandet har 5 ATM-resistens vilket betyder att den klarar 50 meters djup och den lämpar sig bra för simning och fixar så klart även duschen. Vi kan stöka av elefanten i rummet och direkt berätta att den saknar GPS och om man vill ha en detaljerad karta över löpturen så krävs det att man har telefonen med sig och Mi Fitness-appen igång. Men utöver puls så mäter Smart Band 7 även SpO2 (syre i blodet), sömn och stress.

Med PAI-index så beräknar armbandet data för kön, vikt, längd, hjärtfrekvens och din aktivitet. Med den datan får vi fram poäng efter hur hälsosamt vi sköter oss. I jämförelse med en Apple Watch så är det inte så mycket som skiljer sig i mätningar och enligt oss så sköter Smart Band 7 sig riktigt bra. I sömnspårning missade den ett par tillfällen när man vaknat på natten och råkat ligga vaken lite för länge och stegräkningen känns som att den fortsätter ibland när man stannat upp på promenaden.

Batteritiden är imponerande

Xiaomi skryter med en batteritid på 14 dagar vid lätt användande och 9 dagar med tungt användande. Men när vi har maximerat inställningar med ständigt avläsande av syre i blodet, sömn, Always-on och puls så resulterar det i ungefär 4 dagars batteritid. Vilket är fullt godkänt även om Xiaomi tog i så de sprack med sin marknadsföring. Batterikapaciteten ligger på 180 mAh och man laddar med en proprietär laddningssladd som följer med och det tar ungefär lite mer än en och en halv timma att ladda.

Fungerar bra som skrivbordsklocka under laddning.

Det positiva

För den här prislappen är det svårt att hitta en konkurrent som bjuder på lika mycket. Du kan samla in hälsodata med hyfsad träffsäkerhet och får både ett aktivitetsarmband och klocka i ett. Är du nyfiken på att ha en fullfjädrad smartklocka men inte vill hosta upp tusenlappar är detta verkligen en inkörsdrog. Flera urtavlor att välja mellan och som går att ställa in efter eget tycke med egna bilder. Skärmen sticker ut på en så här billig produkt och med 500 nits kan du fortfarande tyda det mesta i solljus.

Det negativa

Att styra runt i gränssnittet är ibland plågsamt och det laggar om vi vill skynda på vissa saker. Även vissa sätt att styra i gränssnittet kräver en viss inlärningskurva som att hålla in stopp-knappen när vi ska avsluta ett träningspass. Även om det är smart så låser skärmen när man tar ett simpass och det tog en stund att komma på hur man skulle avsluta träningspasset. Det finns ingen snabbmeny för att släcka skärmen på natten utan det får man ställa in manuellt en bit in i inställningar eller programmera vid ett klockslag.

Ni kan även läsa vårt test av Xiaomis Watch S1 på denna länken eller se den korta videon ovanför.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!