Sponsrat inlägg

Några saker du bör veta om kameran i din mobil

Megapixlar hit och bländarvärde dit!
Hela detta inlägg är en annons för Xiaomi

Vad är egentligen viktigast när du väljer smartphonekamera? Vi gräver djupare i specifikationer som megapixlar, bländarvärde och brännvidder!
Advertisement

Att fotografera är något av det vanligaste du gör med din mobiltelefon. Det kan visserligen handla om utstuderade perfekta vinklar i ett sociala medie-flöde men oftast handlar det om att ta foton på barnen för att skicka till nära och kära. Selfie på stranden, eller varför inte bara knäppa av ett snabbt foto på en pryl till önskelistan? Ibland vill du kanske också skapa något bestående att hänga på väggen. Vi har redan pratat om hur du som smartphonefotograf ska tänka för att ta de bästa bilderna (se länkar i slutet av artikeln), nu ska vi kika lite på hur du sonderar mellan olika kameraspecifikationer.

Ironiskt nog är just kameran något som är lätt att missa i köpprocessen, åtminstone kamerans detaljerade specifikationer. Samtidigt är det inte alltid så lätt att ens förstå vad de olika kameraspecifikationerna faktiskt betyder och hur de påverkar dina foto.

I den här artikeln ska vi bena ut vilka specifikationer som gör vad och använder Xiaomi 11T Pro som försökskanin.

Xiaomi 11T Pro

Xiaomi 11T Pro kameraspecifikationer

  • 108MP vidvinkelkamera
    f/1.75
    8K inspelning
    HDR10+ inspelning
  • 8MP ultravidvinkel-kamera
    120° FOV, f/2.2
  • 5MP telemakro-kamera
    f/2.4

Megapixlar (MP)

Det är lätt att stirra sig blind på megapixlar. Särskilt i det här fallet när det är så många av dem. Till skillnad mot vad en del påstår så är antal pixlar högst relevant men det handlar om kombinationen av det övriga.

Fler megapixlar kan inte kompensera för en dålig bild, det blir bara fler dåliga pixlar. Men med en bra och skarp bild fördelat över fler pixlar kan du zooma in i bilden samtidigt som du bibehåller detaljer. Därmed får du betydligt mer frihet att ändra utsnitt i efterhand.

Det finns med andra ord inget definitivt svar på frågan om megapixlar eller bländarvärde är viktigast i din telefon. Det beror helt enkelt på situation och övriga specifikationer på din kamera.

Xiaomi 11T Pro

Så aktiverar du 108MP-läget i Xiaomi 11T Pro

Då 108 megapixlar eller 12000  x  9000 pixlar tar väldigt mycket plats så är det något som behöver aktiveras manuellt. I normala läget tar huvudkameran information från de extra sensorpixlarna och sparar bilder i 4000  ×  3000 pixlar (12 megapixlar).

Så aktiverar du 108 MP-läget.

  1. Starta fotoappen,
  2. Svep med fingret till vänster och välj Mer.
  3. Välj sedan 108 MP.

Du kan också svepa till höger och välja Pro där du kan kombinera 108 MP med manuella funktioner som att ändra skärpedjup med mera.

Varför färre pixlar på övriga kameror

Xiaomi 11T Pro

Med makroläge kan du komma riktigt nära dina objekt.

Av tradition fokuserar tillverkare mest på den kameran som används flitigast. Men det handlar också om att du som användare mer sällan har ett behov av att göra om ett ultravidvinkelfoto till något mindre vidvinkligt – genom att beskära i efterhand. Samma sak med Makro-kameran, där har du ett betydligt smalare användningsområde som i huvudsak är löst direkt när du tar din bild. Därav krävs sällan den extra bildinformation som flera megapixlar möjliggör.

Bländare (f-talet)

Detta är något som rakt av översatts från den traditionella kameravärlden. Bländare, eller aperture på engelska, handlar om hur mycket ljus som släpps igenom och mer ljus är ofta bra för slutresultatet på ett foto.

Xiaomi 11T Pro nattfoto

Xiaomi 11T Pro har ett lågt bländarvärde på f/1,75 för huvudkameran som ger hög bildkvalité även i mörka miljöer.

Bländarvärdet berättar hur stor öppning du har på kamerans objektiv och skrivs ut med ett ”f” delat med en siffra, exempelvis f/1,75. Ett lägre bländarvärde betyder att bländarens öppning är större och således tar in mer ljus. Ett högre bländarvärde betyder motsatt en mindre öppning i objektivet och mindre ljus släpps då in. Generellt har just huvudsensorn på smartphones ett lägre bländarvärde än ultravidvinkel och telefoto/makro-sensorerna. På systemkameror där du kan ställa manuellt bländarvärde används även detta för att ändra skärpedjupet. Ett lågt bländarvärde ger ett kort skärpedjup medan ett högre bländarvärde ger ett längre skärpedjup.

Smartphones har generellt ingen möjlighet att ändra bländarvärde då objektiven är fasta och begränsade i sin storlek. Trots generellt låga bländarvärde på smartphonesensorer blir skärpedjupet ändå förhållandevis långt på grund av kamerasensorns små mått.

Brännvidd

Xiaomi 11T Pro

Mobiler har vidvinkel som standard just för att med enkelhet kunna ta denna typen av foton.

På tal om vidvinkelkameran. Varför har inte mobiler helt vanliga “vinklar”, eller brännvidder som det egentligen heter? Det hela definieras av vilken typ av objektiv som skulle behövas använda på en vanlig, så kallad, fullformatskamera för att få samma snitt på bilden — det vill säga hur vidvinklig den är.

Skulle mobilkamerorna vara mindre vidvinkliga skulle sensorn få en brännvidd som traditionellt används till porträttfoton, makro och telefoto-lägen.

Mobilers brännvidd och dess motsvarighet i kameravärlden

  • Vidvinkel 22 till 30 mm
  • Ultravidvinkel 12 till 18 mm
  • Makro / Porträtt / Tele 55 till 80 mm

Ju lägre siffra ju mer “vidvinkligt” blir resultatet. Detta då måttet inte anger hur bred någonting är utan hur långt det är. Tänk ett rör som du tittar igenom — ju längre det är, ju mindre brett blir synfältet.

Synfält på engelska översätta till field of view och förkortas FOV. Det är också den beteckningen som mobilers ultravidvinkel-kameror nästan alltid definieras efter.

Exempelvis har ultravidvinkel-kameran i Xiaomi 11T Pro ett synfält på 120 grader. Det ger ett synfält som är 1,2 gånger så brett som huvudkamerans synfält.

4K vs. 8K-filmning

Tack vare helt nya processorer klarar nu vissa smartphones, som Xiaomi 11T Pro, att filma med en så hög upplösning som 8K. Det är betydligt högre än de flesta professionella kameror har möjlighet att spela in i.

Samtidigt finns det få enheter som ens har möjlighet att spela upp 8K-material idag, ännu färre mobiler. Men precis som med 108-megapixelfotorna handlar det om att få mer valfrihet vid redigering. Med så hög upplösning kan du exempelvis filma en helkroppsbild och sedan välja att beskära ner till porträtt. Samtidigt som telefonen är framtidssäkrad för det oundvikliga skiftet till 8K.

Tre saker du kanske inte visste om Xiaomi 11T Pro

Xiaomi 11T Pro

  1. Batteriet på hela 5 000 mAh räcker till två dagars vanlig användning och laddas fullt på 17 minuter (!) med dess 120 watts-laddare.
  2. Telefonen är framtidssäker och utlovar 4 år av säkerhetsuppdatering, branschledande idag.
  3. Du kan styra och övervaka Xiaomis smarta hem prylar direkt från telefonens aktivitetsfält

HDR10+

HDR står för High Dynamic Range och där HDR10 är grundstandarden för att spela in och visa material med högt dynamisk omfång. Det vill säga att både tämligen ljusa partier kan samexistera med väldigt mörka partier utan att det ena blir lidande av det andra.

Pluset i HDR10+ är en teknik som bäddar in individuell metadata i varje bildruta i stället för samma värde i hela filmen vilket naturligtvis förbättrar HDR-upplevelsen markant. Numera krävs det alltså inte avancerad kamerautrustning för att spela in detta utan kan göras via mobilen.

Specifikationer i all ära

Xiaomi 11T Pro

Professionella fotografer pratar för det mesta inte om sina kameror. Där handlar det istället till stor del om objektiven. Det är framförallt där skillnaden ligger i hur bra slutresultatet blir.

Inom mobilvärlden görs sällan det och det går oftast inte heller att läsa av via några specifikationer. Här får du som konsument istället vända dig till professionella och objektiva tester där man jämför foton tagna med andra telefoner.

Xiaomi 11T Pro får utmärkelse i Svenska Smartphoneguiden!

SurfaVi kan med glädje berätta att vår nya telefon 11T Pro tagit hem en rekommendation i världens största smartphonetest hos svenska mobilsajten Surfa.se. Xiaomi 11T Pro fick extra beröm för sin 108MP-kamera och utsågs till bästa telefon under 8 000 kronor – läs hela testet på Surfa.se.

Vi hoppas att du nu känner att du har lite bättre koll på din nuvarande och kommande smartphonekamera och som avslutning bjuder vi på några foto tagna med kamerorna på Xiaomi 11T Pro.

Foton tagna med Xiaomi 11T Pro

Missa inte våra tidigare artiklar!

Vi har sedan tidigare bjudit på olika tips om hur du förbättrar din smartphone-fotografering men även olika tips och trix i Android-operativsystemet. Dessa artiklar hittar du här nedan:

Telefonerna som används i denna artikel

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!