Apple

USB-C kommer (antagligen) bli EU-standard för alla mobiler

Ja även Apple

Alla delar av EU vill ha USB-C som laddstandard.

USB-C kommer med allra största sannolikhet bli en enhetlig standard för laddning av alla mobila enheter inklusive tv-spel, kameror, högtalare och hörlurar. Detta sedan EU-kommisionen ställer sig positivt till lagförslaget precis som EU-parlamentet gjorde förra året.

Klockor, små hörlurar och andra sensorer är ej tvingade att använda USB-C.

Apple måste anpassa sig till nya USB-C-standarden

I många all spelar det ingen roll för nästan alla använder USB-C redan idag. Det berömda undantaget är Apple som med en dåres envishet lagt in Lightning även i nya produkter så som nylanserade AirPods Max.

Några tankar på att helt slopa laddporten till förmån för trådlös laddning går inte heller hem. Förslaget stipulerar att tillverkarna är fria att använda vilken trådlös laddteknik man behagar, men bara så länge man också har en USB-C-port.

Apple själva använder också miljöargumentet. Men menar i motsats till den samlade EU-kompetensen att borttagandet av Lightning-kontakten i stället skulle skapa enorma miljökonsekvenser. Detta genom att folk skulle få slänga alla sina gamla kablar. Här vill vi flika in att det inte är någon som tvingar konsumenterna med gamla iPhone-enheter med gamla Lightnings-kablar att slänga dem i soptippern det första de gör.

Enhetlig snabbladdarstandard

Men även för de många Android-tillverkarna som hittat på egna snabbladdarstandards så är det förändring på G. Det är Power Delivery-standarden som gäller i Europa. Man får visserligen sälja telefoner med andra snabbladdningsstandard också men de får inte i sig påverka PD-laddningens förmåga. Hur det översätts i verkligheten till telefoner som idag kan ladda hela 120 watt med sin egna standard men bara runt 18 watt när det kommer till PD kanske i slutändan blir en markndsföringsfråga.

Power Delivery kan idag ladda upp till 100 watt och i en snar framtid hela 240 watt men många mobiltillverkare utnyttjar alltså bara en bråkdel av det.

Tillverkarna måste sälja telefonerna utan laddare. Däremot går det bra att inkludera en USB-C-kabel. Tillverkarna får visserligen också sälja versioner med laddare men det måste gå att få tag på samma modell utan.

Det måste också bli tydligt vilken effekt produkterna laddas med. Syftet är att konsumenterna skall kunna göra mer initierade val.

Vidare menar kommisionen att konsumenterna kombinerat kommer spara 250 miljoner euro årligen.

Men vad händer med teknikutvecklingen?

EU-kommissionen menar att detta inte hindrar utvecklingen. USB-C får utvecklas så länge det sker i form av en öppen och enhetlig standard som leds via USB-IF-organisationen. (Läs mer om detta på kommisionens frågor och svar under “Will the proposal be an obstacle of innovation?”)

Vem bestämmer vad i EU?

Vi kunde tidigare läsa att EU-Parlamentet jobbar för en enhetlig standard och det vi läser idag är en del av den processen. Idag är det dock EU-kommisionen som sagt sitt.

EU-kommissionen kan förenklat liknas vid en regering. Här utarbetas lagförslag som sedan röstas igenom av EU-parlamentet. Det är till EU-parlamentet vi röstar in politiker vart femte år. EU-kommissionen utnämns emellertid av medlemsländerna men måste godkännas av parlamentet.

EU-kommissionen leds av den tyska konservativa politiken Ursula von der Leyen (som förövrigt är född i just Bryssel, staden i Belgien där EU-kommissionen har sitt högkvarter)

Ansvarig kommissionär för ovanstående lagförslag är den danska socialliberalen Margrethe Vestager med ansvar för “Ett Europa rustat för den digitala tidsåldern”. Den svenska kommissionären är socialdemokraten Ylva Johansson. Hon är ansvarig för “inrikes frågor”. Då är det alltså inte frågor som rör länders inre förhavanden utan det som rör EUs inre frågor. Även kallat flyktingkrisen.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!